Realizarea frumoasă a anturajului si crearea atmosferei armonioase a interiorului rezultă după o cunoaștere amplă a efectelor de culoare, in relația lor cu psihologia omului si prin combinații artistice, rafinate a culorilor.
Culorile, la fel ca și mirosurile sunt foarte sensibile, astfel încât influiențează asupra subconștientului, asigurați-vă că în încăpere persistă gama potrivită de culori.
De modul cum aceasta ne influenţează sufleteşte, aducându-ne răceală sau căldură, bucurie sau tristeţe, linişte sau agitaţie, depinde într-o foarte mare măsură liniştea noastră interioară şi gama trăirilor afective. Pentru toate acestea culoarea a fost întotdeauna utilizată şi studiată. Culoarea este în acelaşi timp unul din factorii fundamentali ai dezvoltării capacităţii creatoare a omului.
Livig-ul luminos, culorile pastelate a dormitorului, bucătăria dinamică în portocaliu-roșu și camera multi-coloră a copiilor, fac posibilă exprimarea pe deplin a fanteziei creative și umplerea fiecărei camere cu o atmosferă individuală și unică.
Sa presupunem că in aceeași locuință avem două camere de mărimi identice, dar le zugravim în două culori diferite: galben inchis intr-o cameră, albastru deschis in cealaltă. Incaperea vopsită în albastru deschis ni se va părea mai spațioasă. Cu alte cuvinte, din punct de vedere optic avem impresia că această cameră este mai incăpătoare. Cea galbena- inchis ne va crea o stare de sufocare,chiar depresie.
O culoare nu poate fi apreciată decât prin raportarea ei la o alta culoare. Astfel, culorile reci ies in evidența, din punct de vedere optic, pe un fond alb, pe cand cele calde se evidențiază pe un fond inchis. Culorile deschise ies in evidența pe un fond inchis, iar cele inchise pe un fond deschis.
Este interesantă ideea că prin adăugarea unei anumite culori putem schimba pur si simplu starea de spirit sau putem influența percepția asupra dimensiunilor camerei prin crearea de iluzii optice.